Mozzarella Peyniri Evde Nasıl Yapılır



Kahvaltıda zeytinyağı, domates,tuz ve taze reyhanla  çok güzel olur.




Mozzarella peyniri İtalya'da üretilen  taze peynirdir.Kökenini "kısımlarına ayrılmış" anlamına gelen mozzo kelimesinden alır. Hakiki Mozzarella, manda sütünde elde edilir. 

Bu nedenle mandanın en çok yetiştirildiği orta İtalya'ya has bir peynir türüdür.Ancak manda sütünün azlığı nedeniyle birçok yörede manda ve inek sütünün karışımıyla veya sadece inek sütü kullanılarak elde edilir. Sofralık ve pizzalık olmak üzere iki tip mozzarella peyniri vardır.Sofralık olan genelde yuvarlak,oval ve yumurta biçiminde,İçi ve dışı beyaz kabuksuzdur.Dış kısımları ince tabakalar halinde ayrılır.Hamuru elastiki ve yumuşak olur.Delikleri yoktur.Kokusu ve lezzeti taze ve hoştur.

Mozzarella peynirinin özelliği -18'C deki raf ömrünün 12 ay,+4'C deki raf ömrünün en fazla 15 gün olmasıdır.



Manda sütü olmadığı için bende tabi ki inek sütü ile yaptım.

MALZEMELER

8 litre taze süt

1,5 tatlı kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı peynir mayası
1 su bardağı su 
2-3 su bardağı kadar buz
iki ayrı bardaga 1 su bardağı suyu bölüştürün. 1,5 tatlı kaşığı limon tuzunu  yarim su bardağı suda eritin. Diger bardaktaki yarim su bardağı suya peynir mayasını  karıştırın.




Tencerenizdeki sütün içine  suda erittiğiniz limon tuzunu ilave edin 30 saniye karıştırın.Sonra 32 dereceye kadar ısıtın.Yani yeni sağılmış süt sıcaklığında olacak.





Isınan süte peynir mayasını ekleyip 30 saniye tekrar karıstirip tencerenizin kapağını kapatın.10-15 dakika mayalanmaya bırakın.




Peyniriniz 15 dakika sonra sertleşmiş olmalı,bıçakla veya elinizle sertleşip sertleşmediğini kontrol edin. 3 cm.lik dilimlere ayırıp,bir kevgir yardımıyla dikkatli bir şekilde karıştırın.






Dilimleri birbirinden ayırın ama parçalanmasın. Tekrar tencerenizi ocağın üzerine alın bu sefer 43 dereceye kadar ısıtın. Derece ile ölçme imkanınız yoksa elinizi hafif ısıracak sıcaklıkta  olmalıdır.




Peynir pelteleri aşağıya çökünce  kevgirle alıp süzgece çıkarın.Elinizle bastırarak fazla suyunun çıkmasını sağlayın. Cıkan suyu tekrar tencereye koyup 85 dereceye kadar peynir altı suyunu ısıtın.Dikkat edin kaynamasın.




Bu işlemleri yaparken elinize mutlaka plastik bir eldiven giyin.Su çok sıcak olduğu için yanma riski olabilir. 


Isınan suya suyunu süzdürdüğünüz peynirden bir parca alarak kevgirle birlikte daldırın.



10 saniye sıcak suyun içinde tutup çıkarın ve elinizle çekip uzatarak katlayıp aynı islemi bir kez daha tekrarlayın. Peynir pürüzsüz olana dek yapin 2 -3 kez yeterli oluyor.Fazla yaparsanız peyniriniz sert olur.  



Peynir pürüzsüz olunca son seklini verin. 


Daha önceden hazırladığınız 3 su bardağı dolu buzu  büyük bir kaba koyup 1 litre su ilave edin ve yaptığınız mozzarelları içine atın.Soğuduktan sonra saklama kabında 15 gün  saklayabilirsiniz. Eğer hemen tüketmeyecekseniz dondurucuda saklayın. Afiyet olsun.








Paylaş:  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sosyete Sözler sayfamızı sizler için hazırladık.
Güzel Sözler, Anlamlı Sözler, Aşk Sözleri, Dini Sözler, Özlü Sözler ve Ünlü Sözleri şeklinde derlenmiştir.
Bazı sözler de hatalarımız var ise affola ve sizlerde bu hataları görürseniz lütfen bilgi vermekten çekinmeyiniz.

Güzel Sözler Mesajlar

Makaleler

En Güzel Mesajlar

Aşk Sözleri