NOHUTLA YAPILAN EKMEK MAYASI



Bu mayanin keskin ve kendine has kokusu yüzünden,bazen nohut mayalı ekmek yapımında defne yaprağıyla ısıtılmış su kullanılır. Bazı ülkelerde nohut mayalı ekmek, tarçın, anason, karabiber, kişniş gibi kokusu baskın olan baharatlarla da tatlandırılır. İzmir'in meshur  kumru ekmeği de nohut mayası ile hazırlanır.



1 Avuç nohut
2 çorba kaşığı un
1/2 çorba kaşığı şeker
1/'2 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı  su

 ( arzu ederseniz  suyunu kaynatirken 2 defne yapragi atabilirsiniz )
2 defne yaprağı

Nohut mayasının tutturulabilmesi için, sürekli sıcak ortam, cam kavanoz, organik nohut, tahta karıştırma kaşıkları ve sabır gerekmektedir.

1/2 bardak nohudu havanda veya rondodo parçalayın 2,5 bardak su, kaynatılıp biraz dinlendirilmiş (8-10 dakika) 2 çorba kaşığı organik tam buğday unu  1/2 tatlı kaşığı tuz 1/2 tatlı kaşığı seker 

Nohutları kırdıktan sonra, temiz cam kavanozun içini bolca kaynar suyla iyice çalkalayın ve içine nohutları tuzu,sekeri ve unu ilave edin. suyu kavanoza ekleyin ve tahta kaşıkla iyice karıştırın.. Kavanozun ağzını kapatıp kalınca bir battaniye ile sarın. Evin en sıcak köşesinde tutun. Bu maya sürekli ılık olmalı olmazsa tutmuyor. 19-20 saat sonra mayanızı kontrol edin. Mayanız resimdeki gibi olduysa 2 parmak kalınlığında köpük varsa olmuştur.Mayayı süzüp nohutlarıda ekmek yaparken kullanabilirsiniz. Nohut suyunu ekmek hamurunun içine kullanmaya başlayabiliriz. Mutfağı saran "kötü" koku ve bol köpük mayanın aslında gayet iyi durumda olduğunu göstermektedir.





 Mayayı sıcak tutabilmek için arada sıcak su dolu kabın içine koydum.





Paylaş:  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sosyete Sözler sayfamızı sizler için hazırladık.
Güzel Sözler, Anlamlı Sözler, Aşk Sözleri, Dini Sözler, Özlü Sözler ve Ünlü Sözleri şeklinde derlenmiştir.
Bazı sözler de hatalarımız var ise affola ve sizlerde bu hataları görürseniz lütfen bilgi vermekten çekinmeyiniz.

Güzel Sözler Mesajlar

Makaleler

En Güzel Mesajlar

Aşk Sözleri