Orjinal Ev Yapımı Hellim Peyniri - Halloumi



Peynir yapmak bana cok zevkli geliyor özellikle yeni tarifler olunca heyecanla sonucu bekliyorum :) Böyle muhteşem bir peynir beklemiyordum. Mutlaka deneyin. Tarif Kıbrıslı bir hanımdan, cok teşekkürler...

Hellim peyniri  Kuzey Kıbrıs'a has bir lezzettir. Hellim peynirinin en önemli özelliklerinden biri de kızartılıp yendiğinde damakta  bıraktığı nefis tattır.
Hellim peyniri geleneksel yöntemlerle çiğ inek, koyun veya keçi sütü ile yapılır. Pastörize edilmemiş taze süt 37 dereceye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra 30 derecede mayalanır.Maalesef koyun ve keçi sütünü bulmak çok zor burda ve çok pahalı ,o yüzden her zamanki gibi inek sütünü kullanacağım.Koyun sütünden yapılan hellim 1 sene boyunca bozulmadan duruyor.
Ama inek sütüyle yapılan hellimin ömrü o kadar uzun degil onun için  dondurucuda muhafaza etmeyi düşünüyorum.
10 litre süt için peynir mayasının kapağı ile yarim kapak peynir mayası kullandım.
Sütünüzü peyniri mayalayacağınız kaba alin.Peynir mayasını su ile inceltip, süte karıştırın ve tahta kaşıkla karıştırın. Kıbrıs da bu işlemde hiç kasik kullanılmaz direk eller kollar sıvanır ve sütün içine dalınır :)


Pıhtılaşıncaya kadar bekleyin, pıhtının dibe dökmesi için 10 dakika bekleyin,sonra  elinizle ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın, kevgirle kalıplara alın, elinizle bastirirak peyniri iyice sıkıştırın.Süzgeçte 2-3 kere alt üst ederek suyunun çıkmasını sağlayın.Üzerine hafif bir agirlik koyun 30 dakika baskıda bırakın. Bu esnada süzülen suları baska bir kapta toplayın. Hellim için bu su cok önemli....30 dakikanın sonunda peynirleri haslamaya baslayabilirsiniz.

Telemeyi(peynirleri)Kalıp halinde haşlayabileceğiniz gibi dilimlere bölüp haslayabilirsiniz, ben dilimlemeyi tercih ettim. Tencerede kalan peynir suyuna  kalıplardan toplanan peynir suyunu da  ilave edip 1 litre cig süt ve 1 limon sıkıp karıştırın. Lorun oluşmasını bekleyin. Ayni anda fokurdamasını önlemek için lorun oluştuğu yerlere  tencerenin kenarından soğuk su dökün.Lor oluşmaya başlayınca kevgirle üzerinden toplayın. Geriye  yesil su kalacak.


Loru alınmış olan peynir altı suyunda  hellimleri kaynama noktasında (95 derece civarı) 15-20 Dakika haşlayın.Peynirler suyun yüzüne çıkınca hellimler tam haşlanmış demektir. Üste çıkan peynirleri  alın üzerine soğuk su döküp biraz soğutun.

Peynir konusunda tecrübeli degilseniz, bu sizin için biraz zor olabilir peyniri eritebilirsiniz.Eğer peynir erimeye baslarsa hemen çıkarıp tel peynire çevirebilirsiniz. Bunun için peynirler tezgaha alınır ve çekip uzatıp katlayarak tel peynir yapabilirsiniz.


 ve elle hafif bir baskı yapın, ikiye katlayın. Her tarafını  tuzlayın. Katlarken arasına taze nane yerleştirin. Naneli olduğu gibi sade olarakta yapabilirsiniz.



Tuzlanan hellimleri ikiye katlayın sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletin. 
Kahvaltı sofranızda  hem kızartıp hemde kızartmadan  tüketebileceginiz nefis bir peyniriniz var artık ...Afiyet olsun.




Paylaş:  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sosyete Sözler sayfamızı sizler için hazırladık.
Güzel Sözler, Anlamlı Sözler, Aşk Sözleri, Dini Sözler, Özlü Sözler ve Ünlü Sözleri şeklinde derlenmiştir.
Bazı sözler de hatalarımız var ise affola ve sizlerde bu hataları görürseniz lütfen bilgi vermekten çekinmeyiniz.

Güzel Sözler Mesajlar

Makaleler

En Güzel Mesajlar

Aşk Sözleri