Taş Fırın Sevdası :)



Uzun zamandan beri bahceme yaptırmak istedigin fırınıma nihayet kavustum:) 
Sabırsızlıkla hemen yaktım tabi ki :) 


iki gün üst üste denemedigim sey kalmadı nerdeyse,o kadar cok hamur yaptım ki ekmeklerin bir kısmını arkadaslara vermek zorunda kaldı












Taş fırın kullanmaya başladıktan sonra bir çok seyi deneyerek öğreniyorsun. Evdeki fırınlardakinden daha çok hararetli olduğu kesin. Fırını yaktıktan sonra 350 -400 derece sıcaklığa çıkmasını bekliyorum. Fırının  tavanındaki  isli görünümün beyazlaşmaya başlaması  firinin iyice ısındığına işaret eder. Fırının kapağını   biraz acık bırakıp derecesinin düşmesini sağlayın.ilk etapta pizza pide yapımı için uygun olan sıcaklık 280 -250 derece, Fırındaki kor olan atesi kenara çekip, fırın tabanını     ıslak temizleme beziyle silin.Bu hem firinin ısısının biraz düşmesine hemde nem oranının artmasına yarar.Kenara çektiğiniz korun üzerine bir parca daha odun atıp alevlenmesini bekleyin . Alev aldıktan sonra pizza ve pidelerinizi fırına atabilirsiniz.Her türlü et türünü de bu sıcaklıkta pişirebilirsiniz.Ama kontrol etmeyi unutmayın çünkü evde kullandığınız fırınlar gibi degil, eliniz alisana kadar tedbiri elden bırakmayın.










  Ekmek yapımı için sıcaklığın düşmesi gerekiyor. Alevi bitmiş ve kor artık inmiş, fırın ısısı düşmüş olmalı. Yaklaşık olarak 150  -200 derece olması lazım.  Hamurunuz mayalandıktan sonra  ekmeklerinize son seklini verip mayalanma sepetinde mayalanmaya bırakın.Mayalanmış ekmekleri öncelikle fırında ateşten uzak bir yere bırakıp iyice  dış kabuğunun pişmesini sağlıyorum. Bu aslında altının ve üstünün aynı anda yavaş ve içten içe pişmesini sağlar.  

Taş fırınlarda ekmegin üstü, altından daha hızlı sürede pişer.  Arada ekmeğe bakmayı unutmayın. Yerlerini değiştirmezseniz  her yeri tam olarak pişmeyebilir.
Sizin hamuru nasıl yoğurduğunuz, ortam ısısı, mayanızın kalitesi ve ekmekte kullandığınız süt, bal ve şeker gibi mayalanmaya yardim eden malzemeler ekmeğin kalitesi için çok önemlidir.Tatlandırma için koyduğunuz  katkıların ekmeğin tadı dışında mayalanma sürecine etkisi yoktur. 
Ben  ekmeği  yaparken  un, tuz, su  ve maya dışında  katkı eklemeyenlerdenim.Bazen zeytinyağı eklerim sadece...


Ekşi maya ile yapılan ekmeklerin, her evde kendine özgü bir lezzet alabildiğini duyunca önce çok şaşırmıştım.  Herkesin hamur yoğurma süresi, kullanılan un,maya bu değişikliklerin sebebi sanırım .Verimli, güzel mayalarınız olsun insaallah _) 


Paylaş:  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sosyete Sözler sayfamızı sizler için hazırladık.
Güzel Sözler, Anlamlı Sözler, Aşk Sözleri, Dini Sözler, Özlü Sözler ve Ünlü Sözleri şeklinde derlenmiştir.
Bazı sözler de hatalarımız var ise affola ve sizlerde bu hataları görürseniz lütfen bilgi vermekten çekinmeyiniz.

Güzel Sözler Mesajlar

Makaleler

En Güzel Mesajlar

Aşk Sözleri